Een muzikale reis door de tijd: Een interview met Louis Hensgens

Leestijd: 7,5 minuten

Met 18 jaar aan de dirigeerstok bij Harmonie St. Gerlachus in Oirsbeek heeft Louis Hensgens een onuitwisbare indruk achtergelaten. Op zijn laatste repetitieavond keken we samen terug op zijn rijke ervaringen en betrokkenheid bij de harmonie. Met een warme glimlach op zijn gezicht begon hij te vertellen over de vele mooie herinneringen die hij heeft opgebouwd in deze dierbare periode.

Positief, heel positief. Het is een hele dierbare tijd voor mij geweest omdat ik hele leuke projecten heb kunnen doen en ook heel veel vrijheid had in wat ik wilde doen en kon doen. We hebben ook bijzondere projecten aangepakt, en ik denk dat ik iedereen wel goed mee heb kunnen krijgen in het traject. Als voorbeeld hebben we met een illusionist gewerkt, en met de zandkunstenaar, wat natuurlijk fantastisch was wat we laatst hebben gehad. Maar ook de stukken die herkenbaar zijn, en stukken waar het publiek iets aan heeft gehad, hebben de muzikanten net zo veel aan gehad. En waar ik natuurlijk ook heel trots op ben, is dat de harmonie flink gegroeid is in de loop van de jaren. Als we nu kijken, zien we dat we een grote jeugdgroep hebben die blijft groeien en heel hecht is, en dat zij buiten de harmonie ook veel dingen samen doen. Ja, dat is ook prachtig natuurlijk om te zien gebeuren voor je ogen.

Ja dat klopt. In september zou het 18 jaar zijn, dus dat is wel een hele lange tijd.

Ik heb gemerkt dat zij meer zijn gaan spelen op de wijze hoe ik het graag zie en dat de bezetting compleet is geworden, maar vooral dat zij op een concert vaak nog meer konden presteren dan wat er op de repetitie neergezet werd. Je komt op een bepaald niveau op de repetitie, maar op het concert kun je altijd nog een stapje verder gaan. En dat is wat je graag wilt realiseren. Maar wat ook is veranderd, is de betrokkenheid van de leden bij het kiezen van het repertoire. Er werden heel intensief stukken ingestuurd; als je ze vroeg rond een thema stukken in te sturen met de vraag ‘wat zou je willen?’, dan komt er een waslijst aan stukken. Het kostte veel werk om te selecteren wat kan en wat niet kan, wat erbij past en wat niet, en wat speelbaar is. En van daaruit dan een polletje opzetten. Ja, dus die betrokkenheid is wel gegroeid en dat is een positieve ontwikkeling, absoluut. Want dan wordt het repertoire meer gedragen door iedereen en dan kun je minder snel zeggen van ‘joh, wat een slecht stuk’, want je hebt het zelf ook gekozen. Natuurlijk kun je toch wel een keer uitkomen op een stuk dat je hebt uitgekozen en dat het dan toch niet helemaal is wat je ervan verwacht had. Dat kan natuurlijk altijd. Ja, ik denk dat dat de grootste verandering is eigenlijk. De betrokkenheid van de leden bij het hele gebeuren, de neuzen meer dezelfde kant op.

Belangrijk is altijd dat je de individuele speler waardeert en zijn of haar kunnen en hen probeert mee te nemen in het hele verhaal. Het is heel makkelijk om iemand af te zeiken, helemaal kort en klein te hakken, maar op te proberen net iets verder te trekken dan wat die op dat moment kan, ja, dan moet je hen anders benaderen. Dus het is wel een psychologisch spelletje wat je moet spelen. Dat voel je aan of dat voel je niet aan. Dat valt ook niet te leren op school of waar dan ook. Dat is iets dat je in de loop der jaren opbouwt, natuurlijk. En dan komt zeker een moment dat je dan de plank mis slaat, maar blijf goed kijken, luisteren en praten met mensen en dan kom je op een punt waarop je het zou kunnen doen. En dat werkt bij de ene vereniging wel op die manier en bij de andere vereniging zul je merken dat het niet werkt. Dan moet je daar dan opnieuw gaan uitvinden: hoe werkt het hier dan? Hoe kan ik ze hier meekrijgen? En soms lukt dat en soms lukt dat niet. Op dat punt, net als met voetbaltrainers. Als het niet klikt, dan is het heel veel succes allebei en gaan we uit elkaar, we gaan een andere weg op. En dan moet je daar ook niet lang blijven hangen, want dan loopt het helemaal fout. Voor jezelf als dirigent, maar ook voor de vereniging. En voor mij heeft het altijd voorop gestaan dat de vereniging ook na mij nog een leven heeft. Ik ben door de vereniging aangenomen om hen verder te brengen, en natuurlijk groei je er zelf ook verder in mee. Dus dat vind ik zelf ook heel belangrijk: de vereniging moet je in zijn waarde laten en probeer vanuit dat punt een hoger plan te krijgen. En soms zijn dat maar kleine stapjes en soms gaat dat met grote stappen, dat is niet te voorspellen. En dat hangt van zoveel factoren af waarom je de ene keer wel grote stappen maakt en de andere keer een klein stapje. Als je maar iedereen meekrijgt.

Poh, dat vind ik een lastige vraag over mezelf. Het is vergelijkbaar met de vraag die je krijgt tijdens een sollicitatiegesprek: “Wat zijn jouw sterke punten?” Ik weet het niet precies. Ik denk dat ik zelf ook gegroeid ben in die periode, maar waar dat precies in zit? Dat kan ik moeilijk zeggen, ik weet het niet. Ik denk dat het te maken heeft met het werken in een groep en telkens weer de uitdaging aangaan om een stap verder te komen. Er komen ook steeds nieuwe mensen bij, hoe trek je die mee in het geheel en hoe laat je ze zo snel mogelijk groeien naar het punt waar de rest al zit? Ik denk dat dat het groeipunt is dat je steeds doormaakt. Als je ziet dat dat lukt, dan geeft dat een kick en dan ga je weer verder en probeer je erop voort te bouwen. Je leert altijd, met alles. En het zijn vaak kleine dingen waarin dat zit. Ik vind bijvoorbeeld communicatie met een groep heel belangrijk; een groep moet een eenheid vormen. Ik heb ook op plaatsen als dirigent gewerkt waar het een beetje los zand was, en dan is het heel moeilijk werken. Als ze niet samen door dezelfde deur kunnen of willen, dat wordt dan een lastig verhaal om daar één groep van te maken. Je moet wel bereid zijn om jouw steentje bij te dragen. En ook al is het maar een klein steentje dat je kunt bijdragen, je draagt wel iets bij. Ook de kleine steentjes zijn belangrijk.

Geniet van elk moment en probeer ze op het puntje van hun stoel te krijgen

Geniet van elk moment en probeer ze op het puntje van hun stoel te krijgen.

Ja. Ja. Maar dat is ook de reden waarom ik stop. Ik wil stoppen op een moment dat ik nog steeds het gevoel heb van ‘dit zit goed’. De tijd die ik hier met jullie allemaal heb doorgebracht, waarin ik heb gewerkt, genoten, ontdekt en geëxperimenteerd heb, is mij te dierbaar om te laten verwateren. Ik wil hier niet met een kater weggaan. Misschien kwam dit afscheid voor velen als een verrassing, maar ik heb er heel goed over nagedacht. Ik wil het moment voor zijn dat het uit mijn handen glipt en dat ik dit zou afsluiten met een kater. En ik denk dat dit een goed moment is.

Er zijn heel veel mooie herinneringen. Ik kan me nog goed herinneren dat we op concertreis naar Baden-Baden zijn geweest. Het was in een grote zaal waar normaal gesproken symfonieorkesten optreden, in de Kurhaus. Ondanks dat er niet veel publiek aanwezig was, was het een grandioze ervaring. Dat moment staat me nog helder voor de geest, ook al ligt het aan het begin van mijn carrière hier en is het al lang geleden. Daarnaast was het Jazzfestival in Hoofddorp ook een hoogtepunt. De zaal zat vol en mensen kwamen zelfs halverwege het concert binnen omdat ze gehoord hadden wat voor geweldige muziek we aan het maken waren. We hebben ook veel themaconcerten gehad die erg goed waren. Een bijzonder hoogtepunt vond ik het concert waarin Tom Selbeck met projectoren en een soort tijdsreisfilmpjes een spectaculaire show neerzette. Het was echt indrukwekkend, vooral in combinatie met de zandkunstenaar. Ik kon het zien tijdens het dirigeren en het was echt een ‘wauw, wow’ moment.

Nee, de stukken ken je dan wel van binnen en van buiten, dus je kunt sturen en volgen wat er gebeurt en er tegelijkertijd van genieten. Die beelden versterken hetgeen waar we mee bezig waren, wat het voor mij ook extra waardevol maakte. Ja, ik kon er echt van genieten.

Ja, absoluut. Want als dirigent kun je ook echt genieten tijdens een concert, omdat je dan niet meer aan het werk bent. Alles loopt zoals het hoort, je kunt het orkest meeslepen en ze bewegen precies zoals jij het wilt. Dat gevoel is werkelijk fantastisch als je het kunt ervaren. Het is essentieel dat alles goed voorbereid is van tevoren en dat zowel jij als de muzikanten volledig voorbereid zijn. Als we allemaal op dat niveau zitten, kunnen we geweldige, prachtige en diepgaande dingen bereiken. Dat is echt het ultieme genot. Op dat moment voelt het niet meer als werk; ik hoef het orkest niet meer te sturen, maar ik kan gewoon genieten van het spel en mijn visie tot uiting brengen.

Dat Oirsbeek af en toe een beetje een mopperig clubje is, lachte hij. En dat je daar goed mee om moet gaan in gesprekken en ze hun gang moet laten gaan, ja, het gesprek aangaan. Maar niet laten etteren.

Wat ik hoop, is dat ze blijven genieten van muziek, net zoals ze dat deden tijdens mijn tijd bij de harmonie. Het gaat erom dat je samen met anderen bezig bent met muziek en dat plezier blijft behouden. Want uiteindelijk draait het allemaal om het maken van muziek en het genieten ervan. Blijf dus samen vechten, blijf samenwerken en vooral, blijf genieten. Want het is zo mooi.

Na zijn vertrek trekt Louis samen met zijn vrouw met de camper naar prachtige plaatsen. Ondergedompeld in de natuur en omringd door herinneringen, beleven ze nieuwe avonturen en genieten ze van de rust. Louis, niet alleen een dirigent maar ook een inspirerende kracht achter de harmonie, die generaties lang zijn passie voor muziek heeft doorgegeven, zal te midden van nieuwe landschappen blijven genieten van het leven en zijn liefde voor muziek, waar hij ook gaat.

Jaarmarkt 2024

Beste mensen,

Afgelopen zondag 14 juli 2024 heeft Harmonie St. Gerlachus weer haar traditionele Jaarmarkt gehouden.

Dankzij de inzet van velen is de jaarmarkt ook dit jaar weer een succes geworden. Het goede weer heeft eraan bijgedragen dat veel bezoekers afgelopen zondag weer de weg naar Oirsbeek hebben weten te vinden. Het was fijn om te zien dat er volop genoten werd door de vele gasten en ze het naar hun zin hadden op en rond de markt.

Zoals opgemerkt is de markt weer een succes geworden mede te danken aan de goede voorbereiding en planning vooraf.

Ook veel dank aan de vrijwilligers en vrienden buiten de harmonie die dit jaar present waren en ons geholpen hebben met het vele werk.

Ook prettig om te melden dat alle activiteiten zonder problemen zijn verlopen en iedereen zorgeloos heeft kunnen genieten van alles wat de jaarmarkt te bieden had.

Een prestatie om weer samen trots op de zijn!

Nogmaals in alle opzichten dus een geslaagde jaarmarkt 2024 dankzij de inzet van velen en de vele bezoekers aan de markt.

Een groot dank-je-wel dus aan iedereen…!!!

Geniet allemaal lekker van de zomer …en graag tot ziens bij de eerstvolgende activiteit van de harmonie. Via Goed Nieuws wordt u hierover geïnformeerd.

Namens het bestuur,

Pierre Dols
Voorzitter

Verwelkoming nieuwe dirigent

Op zaterdag 20 april 2024 heeft Louis Hensgens, na bijna 18 jaar dirigent te zijn geweest, afscheid genomen van harmonie St. Gerlachus Oirsbeek met een schitterend concert. Louis heeft met de leden en het bestuur van harmonie St. Gerlachus in deze 18 jaar een hechte en vriendschappelijke band opgebouwd. Samen hebben we prachtige muziek gemaakt, successen gevierd en een muzikale ervaring opgebouwd die blijft en we de komende jaren verder kunnen gaan uitbouwen en verfijnen. Louis…voor dit alles…bedankt!

Het afscheid van Louis betekende dat we ‘aan de slag moesten’ met het zoeken van een nieuwe dirigent. Het goede nieuws is dat we kunnen melden dat dit gelukt is en de muzikale leiding van onze harmonie met ingang van 26 april 2024 in handen is van Jacques Dubois.

Na een kort maar intensief selectietraject is Jacques door de leden gekozen als onze nieuwe dirigent. Met Jacques beschikken we, in navolging van Louis Hensgens, wederom over een musicus en dirigent met een waardevolle en brede ervaring in het (muziek)onderwijs en over een creatief bedenker van muziek en muziek-educatieprojecten.

Jacques heeft als basklarinettist en contrabasklarinettist, nationaal en internationaal, een reputatie en naam opgebouwd. Als uitvoerend musicus heeft hij in diverse orkesten gesoleerd en samengewerkt met befaamde en fameuze dirigenten. Naast zijn passie voor het uitvoeren van klarinetmuziek als musicus, hanteert Jacques al jaren de dirigeerstok en heeft hij sinds de jaren 90 bij meerdere harmonieorkesten als dirigent op ‘de bok gestaan’.

In de korte tijd dat we Jacques kennen hebben we hem al ervaren als een gedreven musicus met een eigen persoonlijke en aansprekende visie op hoe een harmonieorkest zich verder kan ontwikkelen. Zijn visie sluit goed aan bij de ambitie die ook de leden van harmonie St. Gerlachus hebben. Dat we deze match tussen orkest en nieuwe dirigent hebben kunnen maken, daar prijzen we ons gelukkig mee.

We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat de samenwerking tussen Jacques en de leden van harmonie St. Gerlachus succesvol zal zijn.

We heten Jacques van harte welkom en zien uit naar een langdurige en in alle opzichten prachtige samenwerking met vele mooie, gedenkwaardige muzikale ervaringen en vooral veel plezier met het samen muziek maken.

Bestuur Harmonie St. Gerlachus

Pierre Dols

Voorzitter

Wiel van Lochem

Afgelopen week bereikte ons het droevige bericht dat Wiel van Lochem is overleden.
Wiel was vanwege zijn jarenlange inzet voor de harmonie als spelend lid, bestuurslid en muzikant van
blaasorkest ‘De Dorsvlegels’ benoemd tot lid van verdienste van onze harmonie.
Wij wensen zijn naasten veel sterkte toe.

Bestuur, dirigent en leden van
Harmonie St. Gerlachus Oirsbeek

Harmonie St. Gerlachus Eert Twee Jubilarissen

Op 7 en 8 maart werden twee van onze gewaardeerde leden geëerd voor hun langdurige toewijding aan de harmonie. Piet Claessen en Paul Kaumanns, beiden met een indrukwekkend palmares binnen onze vereniging, ontvingen hun welverdiende jubileumspeldjes tijdens bijzondere ceremonies.

Helaas kon Piet niet aanwezig zijn tijdens de laatste Gerlachusviering. Desondanks werd zijn toewijding en betrokkenheid niet over het hoofd gezien. Samen met zijn vrouw Mia werd op 7 maart een intieme bijeenkomst georganiseerd waarbij hun kinderen aanwezig waren. Tijdens deze bijeenkomst ontving Piet zijn jubileumspeldje en oorkonde, vergezeld door voorzitter Pierre Dols en bestuurslid Harry Louvenberg.

Piet, die al meer dan 65 jaar lid is van onze harmonie, heeft een rijke geschiedenis binnen de muziekwereld. Hoewel hij ooit begon in de fanfare van Broeks-Sittard en Doenrade, heeft hij zijn muzikale thuis gevonden bij St. Gerlachus. Zijn toewijding reikt verder dan alleen het spelen van muziek; hij heeft jarenlang actief deelgenomen aan verschillende commissies en activiteiten, waaronder de jaarmarktcommissie en de donateurskaartenactie.

Paul, aan de andere kant, werd om verschillende redenen verhinderd om aanwezig te zijn bij de Gerlachusviering. Ondanks deze tegenslagen, blijft Paul een gewaardeerd lid van onze harmonie en ontving hij zijn jubileumspeldje op 8 maart.

Beide jubilarissen hebben een onschatbare bijdrage geleverd aan onze harmonie, en we zijn vereerd om hen te eren voor hun langdurige toewijding en betrokkenheid. Namens het bestuur en alle leden van Harmonie St. Gerlachus, feliciteren we Piet en Paul van harte met hun welverdiende jubileumspeldjes.

De Gerlachus speld

De Gerlachus-speld, een meesterwerk geïnspireerd op de beeltenis van St. Gerlachus, schittert als een uniek symbool op het nieuwe vaandel van onze vereniging.

In de laatste maanden van 2023 is het idee ontstaan om een unieke Gerlachus-speld te creëren, een plan dat zorgvuldig is besproken en goedgekeurd binnen ons bestuur. Na deze goedkeuring hebben we de expertise ingeroepen van edelsmid en sieradenontwerper Godfried Brouwers, wiens atelier zich bevindt in het schilderachtige Nijmegen. Hoewel Godfried nu in Nijmegen woont, is hij geboren en getogen als een trotse Limburger, afkomstig uit het prachtige Valkenburg!

Godfried Brouwers, foto: Ramon Jahn zilverenspeldje.nl
Godfried Brouwers
Foto: Ramon Jahn, zilverenspeldje.nl

Tijdens het bespreken van het ontwerp merkte Godfried op dat deze opdracht voor hem bijzonder was, aangezien hij zijn jeugd heeft doorgebracht in de buurt van Houthem St. Gerlachus, het pittoreske plaatsje dat nauw verbonden is met de heilige St. Gerlachus. Zijn bekendheid met het verhaal en de heilige zelf gaf de opdracht extra betekenis.

Na nauwgezet overleg en afstemming heeft Godfried de uitdaging aanvaard om een unieke speld te ontwerpen en te vervaardigen. Hij creëerde eerst een prachtig 3D-ontwerp van de afbeelding van St. Gerlachus, dat diende als basis voor het uiteindelijke zilveren gietwerk. Vervolgens heeft Godfried elk exemplaar ambachtelijk en kunstzinnig met de hand afgewerkt, waardoor elke speld een uniek kunstwerk is.

Met trots kunnen we mededelen dat vijf gewaardeerde leden het voorrecht hebben gehad deze prachtige Gerlachus-speld te ontvangen. Frans Janssen, als pionier, is de allereerste die dit eerbetoon heeft mogen ontvangen, waarmee hij of zij een bijzondere plaats inneemt in de geschiedenis van onze harmonie. Frans Janssen werd gevolgd door Nico Adema, Tonny Beugels, Jan Kroes en Harry Louvenberg.

Frans Janssen

Nico Adema

Tonny Beugels

Jan Kroes

Harry Louvenberg

Het speldje is ontwikkeld om binnen onze vereniging te worden uitgereikt aan individuen die op een buitengewone wijze van grote betekenis zijn (geweest) voor de harmonie. Een symbolisch gebaar als erkenning voor hun uitzonderlijke bijdrage aan ons muzikale erfgoed en gemeenschapsleven. Wij delen graag dit staaltje vakmanschap met onze leden en de gemeenschap.


Van de avond is ook filmmateriaal gemaakt wat je via de knop kunt vinden.

Gerlachusviering 2024

Op zaterdag 20 januari 2024 hebben wij als harmonie onze jaarlijkse Gerlachusviering gehad in PartyCentrum de Oirsprong. Hierbij hebben wij diverse leden in het zonnetje gezet:

HAFA-B praktijk Geslaagde

Fabian Timmermans
Mirko Arnouts

Jubilarissen

12,5 jaar
Iris Hagedoren
Tessa Hagedoren
Margot Vaessen
Marianne van der Zijden

25 jaar
Laura Niese
Marcel Sillekens


60 jaar
Tonny Beugels

65 jaar
Harry Louvenberg
Jan Kroes
Piet Claessen

75 jaar
Paul Kaumanns

Felicitaties aan alle leden en op naar meer mooie muzikale tijden!

De Gerlachus-speld

“Voor personen die op een speciale wijze van grote betekenis zijn of zijn geweest voor de harmonie “

~ Pierre Dols, voorzitter

Daarnaast was het ook een speciaal moment waarbij een nieuwe traditie werd geïntroduceerd, de Gerlachus-speld. Binnenkort zal hierover meer verschijnen.

Na de uitreiking werd het avondprogramma voortgezet met wat lekkers, een fantastische act met een leuke Quiz. Hieronder kun je terugblikken op de hoogte punten van de avond!

Samenvatting Gerlachusviering 2024

Nog niet genoeg van de act gezien? Kijk dan de volledige act via de volgende link:
Gerlachusviering act 2024 – Synchroomzwemsters

Nieuwjaarsbericht 2023

Zo aan het eind van 2023 een moment om terug te kijken met een vooruitblik naar het nieuwe jaar 2024.

Het afgelopen jaar is weer een jaar om met gepaste trots op terug te kijken. Dit met dank aan de leden voor hun inzet voor de vereniging, de muziekdocenten voor het opleiden, de dirigent voor de muzikale ontwikkeling en allen uit Oirsbeek en omgeving die de harmonie in 2023 op de een of andere manier hebben gesteund met een financiële bijdrage of met hun inzet voor de harmonie.

Gedurende 2023 hebben we diverse muzikale activiteiten ondernomen en ons gepresenteerd in Oirsbeek als harmonie bij feestelijke gelegenheden, met (open-air) concerten, de jaarmarkt in de zomer en natuurlijk in de maand december bij het inhalen van Sint Nicolaas. Volgens, inmiddels traditie, hebben we tijdens onze laatste repetitie van 2023 een drukbezocht en stemmig kerstconcert verzorgd, dit jaar met medewerking van het combo-koor Mozaïek uit Hulsberg.

We hopen in de loop van 2024 u ook op diverse momenten muzikaal te verrassen zeker nu het duidelijk is dat de gemeente Beekdaelen het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) op 7 juli aanstaande gaat organiseren in combinatie met het 5-jarig bestaan van de gemeente. We zijn met onze leden, dirigent en bestuur inmiddels weer volop bezig met plannen en ideeën om 2024 muzikaal in te vullen. Hoe we dat gaan doen leest u op onze Facebookpagina en ook in het weekblad ‘Goed Nieuws’. We hopen van harte u allen in 2024 weer te zien bij een van onze activiteiten!

We wensen u een goed 2024 toe, met alles wat wenselijk is maar bovenal in goede gezondheid!

Namens de leden, de dirigent en het bestuur van harmonie St Gerlachus.

Pierre Dols, voorzitter

Medaille 25 jarig bestaansfeest Fanfare

De medaille uit 1930 lijkt een prachtig aandenken aan het zilveren jubileum van de fanfare. Het draagt vast niet alleen de glans van het metaal, maar ook de rijke geschiedenis van een kwarteeuw muzikale toewijding en gemeenschapszin.

Medaille, 1930, 25 jarig bestaan

Voorkant

Achterkant

Het eerste huishoudelijk reglement uit 1906 werpt een blik op de oorsprong van de harmonie St. Gerlachus, die destijds als fanfare begon. Door de pagina’s van dit historische document te bladeren, stappen we letterlijk terug in de tijd en vangen we een glimp op van de allereerste regels die de fundamenten legden voor wat uiteindelijk zou uitgroeien tot een harmonieuze muzikale gemeenschap.

De afbeeldingen van zowel de medaille als het oude huishoudelijk reglement brengen niet alleen visuele pracht met zich mee, maar ook een tastbare verbinding met het verleden. Elk detail vertelt een verhaal, elke lijn en elk woord getuigen van de toewijding en passie die de fanfare door de jaren heen hebben gekenmerkt.

Huishoudelijk regelement - pagina 1

Afbeelding 1 van 7